Καθαρισμός Στρωμάτων

Βιοκαθαρισμός στρωμάτων

Η διαδικασία βιοκαθαρισμού στρωμάτων BioSteam, με τη χρήση του συστήματος POTEMA® είναι ο πιο αποτελεσματικός,  γρήγορος και υγιεινός τρόπος για βαθύ καθαρισμό στρώματος, απολύμανση και απομάκρυνση των αλλεργιογόνων του εστιών!

Το καθάρισμα BioSteam είναι απολύτως οικολογικό χωρίς χημικά, αλλά με εξαιρετικά αποτελεσματική αντιβακτηριακή δράση. Είναι αβλαβές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κατάλληλο για στρώματα που κοιμούνται παιδιά και δεν επηρεάζει τα κατοικίδιά σας. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους στρωμάτων (πλην νερού)!

Απαλλαγείτε από συμπτώματα που παρουσιάζονται από τα ακάρεα

 • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη και φτέρνισμα, ειδικά το πρωί
 • Κάψιμο ή πρησμένα μάτια
 • Συχνός ξερόβηχας (νυχτερινός ή πρωινός)
 • Συνάχι
 • Κνησμός σε μύτη και μάτια
 • Πονοκέφαλος / ημικρανία
 • Πονόλαιμος
 • Ανήσυχος ύπνος
 • Πρησμένος βλεννογόνος στη μύτη και το λαιμό
 • Δερματικές αντιδράσεις όπως κνησμός και εξάνθημα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Χρόνια βρογχίτιδα
 • Άσθμα
 • Δύσπνοια
 • Ατονία
 • Κόπωση
 • Κατάθλιψη
 • Αϋπνίες
 • Ψώρα

Βιοκαθαρισμός στρωμάτων BioSteam: Τι προσφέρει

Η BioSteam ως εγκεκριμένη εταιρία στη χρήση των μηχανημάτων  POTEMA®, λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις αυστηρές οδηγίες που διασφαλίζουν ένα επιτυχή και ολοκληρωμένο καθαρισμό στρώματος.

Ένας επαγγελματικός βαθύς καθαρισμός των στρωμάτων με τη μέθοδο της BioSteam, προσφέρει:

 • Αφαίρεση των σωματιδίων βρωμιάς από τα στρώματα όπως πιτυρίδα και νεκρά κύτταρα του δέρματος, υφαντικές ίνες/χνούδια, μύκητες, βακτήρια, ιούς, ακάρεα σκόνης και τα περιττώματά τους, γύρη, κ.α.
 • Χαμηλό φορτίο σε αλλεργιογόνα
 • Φρέσκια μυρωδιά στο στρώμα κι όχι δυσάρεστες οσμές
 • Καλύτερη ποιότητα ύπνου
 • Ευχάριστο κλίμα στο δωμάτιο
Καθαρισμός στρώματος (βιοκαθαρισμός)
Καθαρισμός στρωμάτων από ακάρεα
Βιο-καθαρισμός στρωμάτων

Διαδικασία καθαρισμού στρωμάτων


Ερχόμαστε στο χώρο σας κι αρχικά ελέγχουμε την κατάσταση του στρώματός σας, κάνοντας ένα μονόλεπτο τεστ σε ένα σημείο της επιφάνειας του στρώματος, όπου προσδιορίζεται ο βαθμός μόλυνσης και το αλλεργιογόνο φορτίο που έχει συσσωρευτεί.

Κατόπιν προχωράμε στον κύριο καθαρισμό ολόκληρου του στρώματος με το σύστημα POTEMA® και από τις δυο πλευρές. Ο καθαρισμός έχει διάρκεια περίπου 30’ (αναλόγως των αναγκών του κάθε στρώματος με βάση τα ευρήματα). Με το σύστημα καθαρισμού POTEMA® τα περιττώματα ακάρεων και μόρια σκόνης διαλύονται μέσω υψηλών δονήσεων που παράγονται. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού τα ακάρεα, τα μικρόβια, βακτήρια, ιοί, μύκητες και σπόρια και λοιποί μικροοργανισμοί στην επιφάνεια του στρώματος καταστρέφονται από μια ειδική ακτινοβόληση UVC υψηλής έντασης ενέργειας. Αυτή η απολύμανση είναι εξ ολοκλήρου χωρίς χημικές ουσίες και θεωρείται η καλύτερη στην ιατρική κοινότητα. Τέλος όλα τα παράγωγα συλλέγονται και απομακρύνονται με ισχυρή αναρρόφηση και η συλλογή τους γίνεται σε ειδικό φίλτρο HEPA που αποτρέπει τη διασπορά τους στο περιβάλλον. Μετά τον καθαρισμό, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικού του στρώματος.

Στη συνέχεια εφαρμόζεται το POTEMA® Mattresses Clean Spray, ένα σκεύασμα από φυσικές πρώτες ύλες που αδρανοποιεί το αλλεργιογόνο και βοηθάει στην προστασία του στρώματος από άμεση επανεγκατάσταση ακάρεων, ενώ αποσμεί το στρώμα και προσδίδει ένα ευχάριστο άρωμα.

Τέλος εκδίδεται το πιστοποιητικό καθαρισμού για ξενοδοχεία, νοσοκομεία, οικίες κτλ πάνω στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία καθαρισμού και επόμενου ελεγχου.

Βιοκαθαρισμός στρωμάτων ξενοδοχείων / ενοικιαζόμενων δωματίων

Εξασφαλίστε κι εσείς ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού προσφέροντας στους επισκέπτες σας την καλύτερη δυνατή εμπειρία υγιεινού ύπνου, κατάλληλη για παιδιά, φιλική προς το περιβάλλον δίχως χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών, με τη μέθοδο βιοκαθαρισμού στρωμάτων BioSteam.

Mε τον βιοκαθαρισμό BioSteam καλύπτεται το κριτήριο του ΦΕΚ 10Β 2015 Αριθμ. 216 Παράρτημα: «Τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και βαθμολογούμενα κριτήρια για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστέρων»

4.1 Κρεβάτι με σύγχρονο και καλοδιατηρημένο στρώμα Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή) αλλά και

4.27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση ΠΡ: (Προαιρετικό βαθμολογούμενο κριτήριο) με 100 μόρια.

Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο διενεργούν τακτικούς καθαρισμούς στρωμάτων, για τους παραπάνω λόγους.

Η μέθοδος που ακολουθείται είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους στρωμάτων (πλην νερού) κι αναγνωρισμένη από το DEHOGA ως στοιχείο που προσμετράται για την ταξινόμηση αστέρων. Ο καθαρισμός δεν εμποδίζει την λειτουργία του ξενοδοχείου, η οποία μπορεί να συνεχίζει απρόσκοπτη.

Τα στρώματα δεν αφαιρούνται από τα κρεβάτια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός 10’ μετά τον καθαρισμό. Κάθε καθαρισμένο στρώμα φέρει τη νόμιμη προστατευτική σφραγίδα του στρώματος POTEMA®. Το κατάλυμα λαμβάνει επίσης ένα Πιστοποιητικό Καθαρισμού με ισχύ για ένα έτος, που μπορεί να αναρτήσει στην ηλεκτρονική του σελίδα και στον χώρο υποδοχής ως αποδεικτικό για ταξινόμηση βάσει της ένωσης ξενοδοχείων και εστιατορίων DEHOGA

Διαδικασία Βιοκαθαρισμού και Πιστοποίηση

Ακολουθείται η κοινή διαδικασία του καθαρισμού ενός στρώματος. Όταν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, εκδίδεται το πιστοποιητικό καθαρισμού πάνω στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία καθαρισμού και επόμενου ελέγχου.


Αλλεργιογόνα των Στρωμάτων και Τρόπος Αντιμετώπισης

Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα τέσσερα άτομα υποφέρει από τις επιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων. Η τάση αυτή είναι ανοδική με όλο και περισσότερα άτομα να υποφέρουν λόγω αλλεργιών.

Η δεύτερη πιο κοινή αιτία τέτοιων αντιδράσεων είναι η αλλεργίες που προκαλούνται από αλλεργιογόνα εντός του οικιακού χώρου. Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από αλλεργίες σχετιζόμενες με την οικιακή σκόνη. Κι ενώ μια ανοσολογική αντίδραση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, πιο συχνά εντοπίζουμε τα πρώτα συμπτώματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, με ένα πέμπτο των παιδιών να παρουσιάζει ευαισθησία στα αλλεργιογόνα που περιέχονται στην οικιακή σκόνη.

Η οικιακή σκόνη δεν είναι από μόνη της αλλεργιογόνα. Περιέχει κατά βάση υπολείμματα απολέπισης του ανθρώπινου δέρματος, ίνες υφασμάτων, μύκητες, βακτήρια, ακάρεα, γύρη ακόμα και υπολείμματα τροφίμων. Η κύρια αιτία πρόκλησης αλλεργιών σχετιζόμενες με την οικιακή σκόνη είναι ορισμένες πρωτεϊνες και μια ορμόνη (γουανίνη), οι οποίες βρίσκονται στο σώμα αλλά κυρίως στα κόπρανα των ακάρεων της σκόνης.

Η παρουσία ακάρεων μπορεί να αποβεί πολύ επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων.

Τα πιο μεγάλα από αυτά μπορεί να δαγκώσουν το δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα, ενώ αρκετά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, έκζεμα και να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα.

Η εισπνοή μπορεί να εκθέσει τον άνθρωπο σε αντιγόνα που τελικά θα προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας και γι’ αυτό θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα. Επειδή τα ακάρεα προτιμούν τα ζεστά και υγρά μέρη όπως τα στρώματα των κρεβατιών, η εισπνοή τους κατά τον ύπνο γίνεται πιο συνήθης.

Τα ακάρεα σκόνης βρίσκονται αποκλειστικά εντός των σπιτιών καθώς κατά πλειοψηφία δεν μπορούν να επιβιώσουν σε εξωτερικούς χώρους.
Η παρουσία τους δεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης καθαριότητας, αλλά παρότι είναι απολύτως φυσιολογική, εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί πρόβλημα.

Τα περισσότερα εντοπίζονται στο κρεβάτι (στρώματα, μαξιλάρια, παπλώματα) μιας κι οι συνθήκες εκεί είναι πιο ευνοϊκές γι’αυτά και υπάρχει αφθονία τροφής δηλαδή νεκρά κύτταρα από το ανθρώπινο σώμα, που αφαιρούνται λόγω της φυσικής διαδικασίας της απολέπισης (έως και 1,5 γραμμάριο κάθε βράδυ). Άλλες τοποθεσίες που μπορεί να εντοπιστούν είναι τα επικαλυμμένα έπιπλα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε χαλιά ή μοκέτες, αλλά και σε άλλα υποστρώματα όπως για παράδειγμα σε παλιά βιβλία.

Μια άλλη αιτία εντοπισμού μεγάλων συγκεντρώσεων ακάρεων στο κρεβάτι είναι και η ύπαρξη υγρασίας καθώς το ανθρώπινο σώμα αποβάλλει έως και μισό λίτρο νερού κάθε βράδυ μέσω εφίδρωσης ή μέσω του αναπνευστικού αέρα.

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι περισσότερο από 98% των στρωμάτων είναι μολυσμένα και περιέχουν περιττώματα ακάρεων.  Κάθε ένα μπορεί να παράγει 20 περιττώματα καθημερινά ενώ μοιραζόμαστε κατά μέσο όρο το κρεβάτι μας με 3 εκατομμύρια ακάρεα σκόνης! Ένα μαξιλάρι από το οποίο καθαρίζεται μόνο το κάλυμμα, είναι φορτωμένο με έως και μισό εκατομμύριο ακάρεα!

Μέσα στα στρώματα πέραν των ακάρεων, μπορούν να εντοπιστούν βακτήρια, μούχλα, υπολείμματα απολέπισης, σπόρια, μύκητες κ.α.  Δεδομένου ότι τα στρώματα πλέον είναι πολύ καλής ποιότητας με μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά επίσης βαριά και δύσκολα αεριζόμενα η συγκέντρωση ακάρεων είναι ευκολότερη. Ωστόσο μερικές απλές πρακτικές σε συνδυασμό με τακτικό επαγγελματικό εσωτερικό βιοκαθαρισμό των στρωμάτων μπορούν να περιορίσουν τα ακάρεα σημαντικά.

Συνίσταται ετήσιος καθαρισμός για διατήρηση της κατάστασης του οικιακού στρώματος αλλά συχνότερη συντήρηση για στρώματα με μεγαλύτερο κίνδυνο επιμόλυνσης όπως για παράδειγμα αυτά των ξενοδοχειακών μονάδων.